...

Anorektikern har en störd kroppsuppfattning. Hon bantar för att hon tror att hon kommer bli lyckligare när hon är smal. När hon börjat gå ner i vikt, tycker hon inte att det räcker, utan går ner några kilon till, och några till.

En anorektiker kan också nedvärdera sig själv och ha mycket dålig självkänsla. Hon kan inbilla sig själv att hon inte duger som hon är och att hon inte är värd att vara omtyckt. Hon kan även känna att hon måste prestera bra för att bli omtyckt. Många är just prestationsinriktade och de vill vara duktiga. Något som anorektiker ofta har svårt med är att tolka sina egna behov. Däremot så har de inga problem med att lyssna på andras behov.

Depressiva symptom, instabilitet, koncentrationssvårigheter, minskat intresse för sex och minskad sexuell aktivitet uppvisas också. Tröttheten och koncentrationssvårigheterna bidrar till att skolarbetet blir lidande trots ett överdrivet pluggande. Skolarbetet försämras trots att anorektikern tillbringar större tid till det.

Det finns en del personlighetsdrag som en anorektiker får innan sjukdomsdebuten som nu förstoras när hon får anorexi. Dessa är resultat av undernäringen. Exempel på dessa personlighetsdrag är:

  • Man isolerar sig,
  • Man får ett omoget och kluvet sätt att tänka,
  • Obeslutsamheten och fixeringen,
    Det labila humöret eller de depressiva symptomen.

    www.anorexianervosa.nu

    /Anna

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0